”The architecture of the learning lab unfolds as a game of scrabble, opening up an endless number of possibilities..”

nærheden school

The future of learning

The new multipurpose school and communal house for learning in Høje-Taastrup municipality, in central Zealand can house 1500 students, it includes an integrated daycare, a sports hall and cultural facilities for the surrounding community. The architecture is designed to shape the future of learning, which means that the building itself works as a pedagogical tool, unfolding numerous possibilities for experimentation based on 21st century learning skills, defined as science, technology, engineering, the arts and mathematics. The overall structure is created as a grid, which can integrate a number of elements and functional requirements, without compromising the overall architectural concept. Outside, the structure weaves into the surrounding area with a variation of open, semi-open and closed features, creating a playful transparency that invites both nature and people inside. Here, the Learning Loop – a vertical connection of stairs and pathways for climbing – unites smaller and larger atriums, which offers access to exhibition areas, fab-labs and maker-spaces.

ClientHøje-Taastrup Municipality
Area15.500 m²
Year2021
LocationHøje-Taastrup, Denmark
CollaboratorsKjaer & Richter Architects, 1:1 Landscape, Oluf Jørgensen A/S
ImagesEDiT - architectural visualization studio
There's more down here!