Soil Centre Copenhagen

A zig-zag silhouette

By the harbour in Northern Copenhagen, the sculptural silhouette of the city’s sustainable environmental centre stretches towards the horizon. Here the landscape is reminiscent of a barren moonscape with large hills of dirt and construction waste from building sites. Towards the north-west is an area with lakes and untamed vegetation, a habitat for the protected European Green Toad. Merging with the surrounding nature, the grass covered roof of the soil centre slopes to the ground from atop the zig-zag shaped building. The centre, with its corteen steel façade, houses offices, laboratories, changing rooms, workshops, garages, and glass stores. The sculptural design mirrors the specific requirements for the building programme so that changes in volume, the angled outline, and the height differences show transitions between the office section and the workshop areas. Skylights provide natural light to the rooms where carefully placed windows frame the surrounding nature. The office section is a peaceful retreat, while the raw workshops resemble the landscape. Here, plywood fittings, concrete walls, and self-levelling overlay floors dominate the interior.

ClientCopenhagen City & Harbour Authorities
Area1763 m²
Year2013
LocationNordhavn, DK
CollaboratorsSWECO
ImagesAdam Mørk
UsersCopenhagen Technical & Environmental Administration
There's more down here!