Almere masterplan

An urban landscape by the sea

Diversity, variation and sustainability are key elements in the new part of Alemere that will be shaped around a magnificent human made dune landscape bordering a beach promenade along Eisel Meer, north of Amsterdam. Centered around an intensely built area that shifts from tall buildings at the center to lower ones at the periphery, the project creates a connection between the dune landscape and the nearby forests and wetlands. The high-rises at the center can be seen all the way from central Amsterdam, which makes the area a visible landmark with smaller scale buildings that are weaved seamlessly into the surrounding nature. Terraced houses and villas on stilts plane out into the nearby wetlands, while other houses blend into the thick forests inland. In addition, the project translates the overall masterplan into a vision for the built environment, with sustainability as an integrated part of the architectural concept, which focuses on physical activities and movement. Thus, the heat from large solar panels are stored in the sand dunes during the summer, ready to retrieve in wintertime.

ClientAmvest
AreaUrban plan: 1 km2, Built area: 400.000 m2
Year2022
LocationAlmere, Netherlands
CollaboratorsBVR, ZUS Landscape architects, Paul de Ruiter architects
ImagesChristensen & Co
There's more down here!