Nordøst amager skole

The project shows great understanding of how to create spaces for learning, best seen at the ground floor with the leisure zone and open auditorium. – Quote from the jury’s deliberation

Nordøst Amager School

A communal epicentre for learning

Learning architecture for an entire community

The new school at Amager in Copenhagen is an open and inviting house, with each inch of the architecture offering spaces for learning. A central feature of the school is the leisure zone, which we have weaved into the fabric of the city by letting the school’s architecture melt with the surrounding area. The zone has multiple functions that invite by-passers to interact with the architecture of the school. Towards the street, we have designed large staircases that function as both seating plateaus and workout space.

A garden floating above the city

The outside stairs create a seamless transition between the urban cityscape and the school’s architecture. As the local users climb the stairs, an outside playscape opens up above the city’s noise and traffic. Here the local community can enjoy a break under full size trees while the kids have fun at the play sets and the climbing walls. When the time comes to go back down, the locals can either take the stairs or use the slide, which winds its way back to the ground.

A modern take on the traditional community centre

Apart from being a school organised to facilitate ideal learning situations, the school doubles as a centre for after school activities for adults and children alike. Thus, at the ground floor the school offers easy access to gym hall, workshops, maker spaces and an auditorium, here we have designed the architecture in a manner that facilitates a vibrant social environment for activities such as lectures, crafts, concerts and communal meetings.

A unifying staircase creates a vertical connection

To let in daylight, we have created an inner atrium with skylights and a large staircase for sitting. The staircase opens up the rest of the schools floors for the pupils. Moving up through the levels, the pupils will become more shielded from the outside world. By creating this vertical connection, we have organised the architecture so the youngest pupils have their daily lives farthest from the bustling streets, thus ensuring a safe learning environment.

Client Municipality of Copenhagen
Area10.592 m²
Year2022
LocationCopenhagen, Denmark
CollaboratorsKjaer & Richter architects, NCC, 1:1 Landscape, Lyngkilde Engineers, In_situ arkitekter maa
ImagesEDiT - architectural visualization studio, Christensen & Co.
There's more down here!