Youth housing Nansensgade

Social responsibility

The efficient infill holds nine small apartments for socially vulnerable citizens. The building site is only 10 meters wide, this physical limitation of the architecture is turned into a design quality, as only two apartments to each floor gives the young inhabitants a sense of privacy, while also giving them the security of being part of a community. Each apartment has its own kitchen and a bathroom along with a niche for relaxing while enjoying the view of one of Copenhagen’s most vibrant streets. Outside, the facade is clad in golden warm metal and has a relief motive; apart from creating variation and vibrancy in the urban environment, the protruding bay windows offer views down the street from each apartment niche. The 6th floor roof terrace incorporates difference in height between the surrounding buildings, and provide the inhabitants with a private outdoor space. At the ground floor, a public bike repair shop opens up the building towards the street and the social connection is further enhanced by areas for stay near the entrance.

ClientMunicipality of Copenhagen
Area600 m2
Year2018
LocationCopenhagen, Denmark
CollaboratorsRambøll
ImagesNiels Nygaard
There's more down here!